Σάββατο 24 Μαΐου 2014



Η αρκούδα, η αλεπού και τα ψάρια 




Μια πεινασμένη αρκούδα συνάντησε στον δρόμο μια αλεπού που είχε πολλά ψάρια. Καθώς την πλησίασε, την ρώτησε πως έπιασε τόσα πολλά ψάρια. Η αλεπού της είπε ότι άνοιξε μια τρύπα στον πάγο της λίμνης, έβαλε μέσα την ουρά της και όταν ένιωσε να την τσιμπάν πολλά ψάρια την τράβηξε έξω με δύναμη. Ο λύκος που την άκουσε είπε ότι η αλεπού έλεγε ψέματα, η αρκούδα όμως δεν τον πίστεψε κι έτσι πήγε στη λίμνη, βάζοντας την ουρά της στο παγωμένο νερό περιμένοντας τα ψάρια. Η αλεπού και ο λύκος κρυμμένοι, την έβλεπαν και γελούσαν. Καθώς βράδιαζε η ουρά της αρκούδας πάγωσε κι έγινε ένα με το παγωμένο νερό και έτσι την πονούσε. Νομίζοντας η αρκούδα ότι είχε πιάσει ψάρια πολλά, τράβηξε με δύναμη την ουρά της, ώσπου στο τέλος η μισή ουρά κόπηκε. Ο λύκος και η αλεπού γελούσαν και την κορόιδευαν, ρωτώντας την πού πήγε η ουρά της. Η αρκούδα έτρεξε ντροπιασμένη να κρυφτεί και λένε ότι από τότε οι αρκούδες έχουν κολοβή ουρά. Δανάη


Η ζωή μέσα στο νερό

Τα ψάρια κινούνται με τα πτερύγιά τους. Μερικά πτερύγια χρησιμεύουν για να σπρώχνουν το ψάρι. Τα ψάρια χρησιμοποιούν το οξυγόνο που έχει το νερό. Τα βράγχια είναι στις δύο πλευρές του κεφαλιού τους. Το νερό μπαίνει στο στόμα και περνάει στα βράγχια που απορροφούν το οξυγόνο.







Χρυσόψαρο

Τα χρυσόψαρα είναι γκρι και πορτοκαλί. Είναι μικρό και έχει δυο μικρά μάτια. Γιώργος Τ.


Η πρώτη λέξη - Μάνος Κοντολέων

Ήταν κάποτε τα γράμματα που έβγαζαν ήχους σαν αυτούς: α, ε, ο, σ, π... Όμως ένιωθαν μόνα. Μια μέρα το -ι βαρέθηκε να περπατάει μόνο του στο δρόμο. Καθώς προχωρούσε είδε το γράμμα -β και ενώθηκε μαζί του. Μαζί έβγαλαν τον ήχο βι. Μετά πήγε και το -λ και δημιουργήθηκε η συλλαβή βλι. ύστερα πήγε και το -ο και έκαναν τη λέξη βιβλίο. Έτσι όλα τα γράμματα ενώθηκαν μεταξύ τους και σχημάτισαν λέξεις, όπως: χαρά, φιλί, χαμόγελο, αγάπη και άλλες πολλές. Βικτωρία


Ο κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί - Βαγγέλης Ηλιόπουλος


Όταν ο κότσυφας γύρισε στο καμένο δάσος άκουσε μια μικρή λευκή παπαρούνα να λέει ότι το δάσος θέλει βοήθεια.
- Πώς θα το βοηθήσουμε; ρώτησε ο κότσυφας
- Θα πω σε όλα τα πουλιά να μην κελαηδούν.
- Τα παιδιά θα καταλάβουν και θα κάνουν αναδάσωση, είπε πάλι η παπαρούνα.
Και υποσχέθηκε ότι μόλις γίνει αυτό , θα ξαναγίνει κόκκινη.




Κίνα



Σινικό τείχος

Η Κίνα είναι η τρίτη σε μέγεθος χώρα στον κόσμο, μεγαλύτερη από ολόκληρη την Ευρώπη. Διαιρείται σε 22 περιοχές που ονομάζονται επαρχίες και έχουν τοπικές διοικήσεις, οι οποίες λογοδοτούν στην κεντρική κυβέρνηση του Πεκίνου. Μια κινέζικη επαρχία μπορεί να είναι μεγαλύτερη από μια ολόκληρη ευρωπαϊκή χώρα.


Παγόδα
















 Περισσότεροι από από ένα τρισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν στην Κίνα. Οι κάτοικοι της αποτελούν το περίπου 1/5 του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη μας. Οι ακτές της στον ωκεανό φτάνουν τα 12000 χιλιόμετρα. 


Κινέζικα Ιδεογράμματα

Κινέζικη Πρωτοχρονιά-Χρονιά του αλόγου


Πρωτοχρονιά στην επαρχία Sitsuan




Κινέζικη Πρωτοχρονιά- Χρονιά του Δράκου





Moon cookies αφιερωμένα στη Σελήνη

Fortune cookies

Η αρχαία Κίνα πρόσφερε πολλές σημαντικές εφευρέσεις στην ανθρωπότητα, όπως το χαρτί, την τυπογραφία, την πυξίδα και το μπαρούτι. Τα πυροτεχνήματα, το σκάκι, οι χαρταετοί, οι ομπρέλες και οι πορσελάνες είναι μερικά πράγματα της καθημερινής μας ζωής που προέρχονται από την Κίνα.
Πορσελάνη ζωγραφισμένη με σινικό μελάνι

Πορσελάνη της πράσινης οικογένειας

Πορσελάνη ζωγραφισμένη με μπλε χρώμα

Βεντάλια



Θεατρική παράσταση

Ακροβάτες




Γιώργος Γ.


Ολίβια - Ίαν Φαλκόνερ

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε μια γουρουνίτσα που την έλεγαν Ολίβια.Επειδή η Ολίβια θα γιόρταζε για πρώτη φορά την Πρωτοχρονιά πρότεινε να κόψει και να στολίσει η ίδια το δέντρο. Έτσι και έγινε. Η Ολίβια το βράδυ κοιμήθηκε σαν πουλάκι. Το πρωί είδε τα δώρα κάτω από το δέντρο και τα μοιράστηκε με τα αδερφάκια της. Έτσι πέρασε μια πολύ ωραία Πρωτοχρονιά. Θεοδώρα
Λάμα


Το λάμα ζει στη Βολιβία και στο Περού. Τα πόδια και ο λαιμός του θυμίζουν τις καμήλες. Μπορεί να κουβαλά φορτία στα πιο απόκρημνα βουνά. Με το κρέας του τρέφει τους Ινδιάνους και τους ζεσταίνει με το μαλλί του.Νίκος

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014



Η χώρα χωρίς γάτες - Ευγένιος Τριβιζάς

Ζούσε κάποτε ένα ποντίκι που ένιωθε φρίκη κάθε φορά που έβλεπε γάτες. Όταν χιμούσε πάνω του η γάτα έτρεμαν τ' αυτιά του και η ουρά του. Μια μέρα πήγε στο γιατρό και του είπε τι νιώθει για τις γάτες. Ο γιατρός του είπε να παέι στη χώρα χωρίς γάτες. Τότε ο ποντικός πήγε και είδε παντού φάκες και έτσι πήγε σε άλλο γιατρό. Όταν του είπε τι ένιωθε κάθε φορά που έβλεπε γάτα, εκείνος του είπε να παέι στη χώρα χωρίς γάτες και χωρίς φάκες. Έτσι ο ποντικός πήγε εκεί και ένα δέντρο που έβγαζε κασέρι. Έκατσε εκεί μέχρι που βαρέθηκε και είπε: " Θέλω να πάω στη χώρα που θα έχει παντού γάτες και φάκες". Έτσι και έκανε. Όλη τη μέρα τον κυνηγούσε η γάτα και αυτός διασκέδαζε. Βικτωρία


Καγκουρώ

Τα καγκουρώ μπορούν να πηδήξουν από 6 - 12 μέτρα. Μπορούν να τρέξουν έως 70 χιλιόμετρα την ώρα. Τα μικρά τους μεγαλώνουν στον μάρσιπο, όπως λέγεται μια σακούλα στην κοιλιά.





Υδρόβια Αντιλόπη


Την υδρόβια αντιλόπη τη συναντάμε σε ποτάμια και σε λίμνες όταν έχει πολύ ζέστη. Ζει στην Αφρική και μοιάζει με ζαρκάδι και ελάφι.


Καμηλοπάρδαλη


Η καμηλοπάρδαλη μπορεί να φτάσει τα πέντε μέτρα ύψος. Δύσκολα φοβάται άλλα ζώα γιατί έχει τη δυνατή κλωτσιά της.


Λιοντάρι


Τα λιοντάρια ζουν στην Αφρική και στην Ινδία μέσα στην ζούγκλα. Είναι πολύ δυνατά ζώα και κατασπαράζουν ό,τι βρουν. Γιώργος Τ.


Κουκουβάγια






Οι κουκουβάγιες είναι νυχτερινά αρπακτικά πουλιά. Είναι χρήσιμα πουλιά, γιατί τρώνε ποντίκια, ερπετά και άλλα ζώα που προκαλούν καταστροφές.
Οι γεωργοί τα βάζουν μαζί της και την σκοτώνουν, γιατί νομίζουν ότι θα τους κάνει κακό όταν ακούγεται αυτός ο μονότονος ήχος των κρατγών της. Το φαντάζονται άσχημο και με όψη ύπουλη. Δεν είναι όμως έτσι! Είναι ένα πουλί πολύ καλοφτιαγμένο, με αυστηρό ύφος, τόσο ωραίο που οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν το ιερό πουλί της θεάς Αθηνάς, θεάς της σοφίας.
Η κουκουβάγια φτιάχνει τη φωλιά της στις σχισμές των γέρικων δέντρων και μένει κρυμμένη όλη τη μέρα, βγαίνοντας μόνο το βράδυ για να κυνηγήσει τη λεία της. Βλέπει πολύ καλά στο σκοτάδι.
 Την εποχή που κλωσσά φροντίζει για την τροφή πέντε έξι πεινασμένων μικρών. Γιώργος Γ.


Οι φορεσιές του φεγγαριού - Σοφία Μαντούβαλου




Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κοριτσάκι που το λέγανε Ειρήνη. Η Ειρήνη κάθε βράδυ κοιτούσε τα πεφταστέρια. Μόλις ένα αστέρι έπεφτε της έλεγε ένα παραμύθι μέσα στον ύπνο της. Ένα βράδυ δεν έπεσε κανένα αστέρι και η Ειρήνη αποφάσισε ν' ανέβει αυτή στον ουρανό. Εκεί συνάντησε το νεογέννητο φεγγάρι που ήταν μόλις δύο ημερών. Το είδε ολόγυμνο και αποφάσισε να ράψει ένα ρούχο στο μέγεθός του. Το άλλο βράδυ όμως το φεγγαράκι είχε μεγαλώσει και δεν του έκανε το ρούχο. Κάθε βράδυ η Ειρήνη έραβε καινούριο ρούχο στο φεγγαράκι, αλλά δεν του έκανε. 
Τελικά το φεγγαράκι φόρεσε όλες τις φορεσιές που του είχε κάνει η φίλη του όταν άρχισε να μικραίνει. 
Έτσι ήταν πολύ χαρούμενοι και οι δύο. Δανάη


Το Γκουντούν και η Χαρά - Η μεγάλη φαγούρα 
Ευγένιος Τριβιζάς


Το Γκουντούν ήταν ένα αόρατο πλασματάκι και φίλος της Χαράς, που είχε φαγούρα στο αυτί του. Πήγαν στο γιατρό και του είπε πως έπρεπε να το ξύσει. Το Γκουντούν παρόλο που ήταν αόρατο ντρεπόταν να ξύσει το αυτί του μπροστά σε άλλους, βρίσκοντας συνέχεια δικαιολογίες. Επισκέφτηκαν πολλά μέρη μα δεν κατάφερε η Χαρά να το πείσει να ξύσει το αυτί του. Τελικά ο γιατρός είπε στη Χαρά να του το ξύσει αυτή. Όταν το έκανε, το Γκουντούν ένιωσε μεγάλη ευτυχία και ανακούφιση. Σιγά σιγά έμαθε να το ξύνει μόνο του.



Το παράπονο της μάγισσας - Νικόλας Ανδρικόπουλος 




Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια μάγισσα, η ο οποία δεν ήταν κακιά. Όταν ήταν μικρή και πήγαινε στο σχολείο είχε μια φίλη, που τη λέγανε Μαρία. Η Μαρία ήταν ένα χαριτωμένο κοριτσάκι που στο σχολείο παρακαλούσε τη μάγισσα και της έλεγε : " Μάγισσα, εξαφάνισέ με, με ένα ξόρκι βοήθησέ με, γιατί μάθημα δεν ξέρω και μου έγινε βραχνάς!" Λίγο πιο πέρα είδε έναν άνδρα που είχε ένα κόκκινο κασκόλ. Μα κι αυτόν τον ήξερε πάλι από παλιά, όταν του έλεγε κάποια παραμύθια η γιαγιά. Να που λίγο παραπέρα βλέπει άνδρα με καριέρα. Ήταν συμμαθητής της Μαρίας και αφού άκουσε τη Μαρία να μιλά μαζί της, της μίλησε κι αυτός. Την παρακάλεσε να του γράψει τη δική του διατριβή. Η Μάγισσα τον βοήθησε και έτοιμη η διατριβή στο Πι και Φι. Στον δρόμο, όπως περπατούσε είδε τον κύριο υπουργό στα γκρίζα και είχε ένα φυλαχτό. Το κοίταξε καλύτερα κι ήταν ίδιο με το δικό της. Ο κύριος υπουργός ξαφνιάστηκε και η μάγισσα του είπε πως δεν είναι κακιά. " Θυμάσαι όταν ήσουνα μικρός που πέταγες με τη σκούπα μου και έπαιζες ώρες ατέλειωτες;" Κανείς όμως απ' όσους επισκέφτηκε δεν τη θυμόταν. Κι αυτό ήταν το παράπονο της μάγισσας. Θεοδώρα



ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ - Νίκος Μαραγκός




Το βιβλίο αυτό μας μιλάει για τις περιπέτειες του Οδυσσέα στην επιστροφή του στην Ιθάκη. Δέκα χρόνια περιπλανήθηκε μέχρι να φτάσει. Πέρασε από τη γη των Κυκλώπων, είδε τους Λωτοφάγους, τους Λαιστρηγόνες, έφτασε στα νησιά του Αιόλου, της Κίρκης και της Καλυψώς. Πήγε στον Άδη, έχασε πλοία και συντρόφους και σώθηκε μόνος του στη γη των Φαιάκων. Η Ναυσικά τον βοήθησε να φτάσει στο νησί του, όπου σκότωσε τους μνηστήρες που γυρόφερναν την γυναίκα του την Πηνελόπη. Βασίλεψε στην Ιθάκη ως τα βαθιά του γεράματα. Παναγιώτης


Ο Τρομάρας - Γ. Βιζυινός

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα παιδί που το έλεγαν Θανάση. Ο Θανάσης φοβόταν τους θορύβους, τους κρότους και τα μπαμ μπουμ. Ακόμη κι όταν μια μύγα ήταν πάνω στη μαρμελάδα αυτός σηκωνόταν και του έτρεμαν τα πόδια και η καρδιά του έτρεμε. Φοβόταν ακόμα και τη σκιά του. Έτσι τα παιδιά του έβγαλαν το παρατσούκλι Τρομάρας.
Μια μέρα αποφάσισε να ξεπεράσει τους φόβους του και έπιασε δουλειά σ' ένα σιδερά. Εκεί τραγουδούσε πολύ δυνατά και τον ερωτεύτηκε η κόρη του Νομάρχη. Ο Νομάρχης του είπε πως αν ήθελε να παντρευτεί την κόρη του, θα έπρεπε να πιάσει τον ληστή που ήταν στο δάσος. Τότε ο Τρομάρας λέγοντας ψέματα στο ληστή ότι δεν  φοβόταν και ότι ήταν θυμωμένος, τον κορόιδεψε με την εξυπνάδα του και τον έδεσε και τον πήγε στο Νομάρχη. 
Τότε ο Νομάρχης του έδωσε την κόρη του για γυναίκα. Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.



Ειρήνη - Αριστοφάνης
( Διασκευή: Σοφία Ζαραμπούκα)



Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας άνθρωπος, ο Τρυγαίος. Ο Τρυγαίος ήθελε να πάει στον ουρανό για να ρωτήσει τους Θεούς που πήγε η Ειρήνη. Μια μέρα πήρε το σκαθάρι του και πέταξε στον ουρανό. Όταν έφτασε εκεί, ο Ερμής του είπε ότι οι Θεοί είχαν φύγει. Είχαν θυμώσει μρε τους ανθρώπους, επειδή μάλωναν όλη την ώρα. Ο Ερμής είπε στον Τρυγαίο ότι οι Θεοί άφησαν τον Πόλεμο να ξεκαθαρίσει. 
Ο Πόλεμος είχε φυλακίσει την Ειρήνη. Έβαζε σ' ένα μεγάλο γουδί τις πόλεις και τις έκανε σκόνη. Ο Τρυγαίος επέστρεψε στη γη για να πει σε όλους τα κακά νέα. Τότε όλοι μαζί ενωμένοι πήγαν κι ελευθέρωσαν την Ειρήνη. Κι έτσι άρχισαν να γλεντάνε και να τραγουδούν. Δανάη



Η γάτα που ήθελε να γίνει πουλί - Μάνος Ελευθερίου

Κάποια μέρα μια γάτα αποφάσισε πως ήθελε κάτι διαφορετικό. Διάλεξε να γίνει πουλί και ν' αρχίσει να τραγουδάει όπως τ' αηδόνια. Δεν της έφτανε όμως μόνο αυτό. Ήθελε να γίνει και μεγάλη τραγουδίστρια της όπερας. Τα πουλιά που τ' άκουσαν αυτό στενοχωρήθηκαν πολύ, γιατί δεν την ήθελαν στην οικογένειά τους, αλλά ούτε και στην παρέα τους. Αφού την κορόιδεψαν για λίγο, τη συμβούλεψαν με λόγια γλυκά και φρόνιμα πως εκείνο που ζητούσε ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Πως εκείνη που είχε φάει τόσα πουλάκια στο εξής θα ήταν αδύνατο " να χορταίνει με δύο σπόρους και μια ψίχα ψωμιού και νερό μια δαχτυλήθρα σαν μπαλίτσα του χιονιού". Ραφαέλα

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014



Οι νυχτερίδες




Οι νυχτερίδες είναι τα μόνα θηλαστικά που πετάνε. Τα μακριά τους δάχτυλα συνδέονται με δέρμα δημιουργώντας έτσι φτερά. Έχουν γούνα. Όταν οι νυχτερίδες πετούν εκπέμπουν διαπεραστικούς ήχους, που λέγονται υπέρηχοι. Αυτοί οι ήχοι επιστρέφουν στις νυχτερίδες σαν ηχώ. Έτσι, αυτές εντοπίζουν τα αντικείμενα που τις περιβάλλουν και δεν πέφτουν πάνω τους στο σκοτάδι. Με τον ίδιο τρόπο οι νυχτερίδες βρίσκουν την τροφή τους. 




Κοιμούνται κρεμασμένες μέσα σε σπηλιές και σε κουφάλες δέντρων με το κεφάλι προς τα κάτω. Σχεδόν όλες είναι νυχτόβιες. Κοιμούνται δηλαδή το πρωί και κυνηγούν τη νύχτα. Μερικές νυχτερίδες αρπάζουν με τα πόδια τους μέσα από το νερό. 


Γιώργος Γ.

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Γιορτή της μητέρας





Μια συγκλονιστική φωτογραφία με την παρακάτω ιστορία κάνει το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και συγκλονίζει.
Αυτό το κοριτσάκι έχασε τη μητέρα του και οδηγήθηκε σε ορφανοτροφείο.
Στην αυλή του ορφανοτροφείου ζωγράφισε τη μητέρα της με κιμωλία και κουλουριάστηκε στην αγκαλιά της.
Έβγαλε τα παπούτσια της όπως όταν μπαίνουμε σε ιερό χώρο. 
Η αγάπη είναι ο πιο ιερός μας τόπος.



Να χαίρεστε τις μανούλες σας μικροί μου ήλιοι ντυμένοι παιδικά ρουχάκια!

Κική Δημουλά "Το μικρό μου παιδί"





Το μικρό μου παιδί

σοβαρή αταξία έκανε πάλι.

Στο πεζούλι του σύμπαντος σκαρφάλωσε,

σκούντισε με το χέρι του
το κρεμασμένο
στον τοίχο τ’ ουρανού
κόκκινο πιάτο,
κι έχυσε όλο το φως επάνω του.


Ο Θεός απόρησε


που είδε τον ήλιο

ντυμένο ρούχα παιδικά

να κατεβαίνει τρέχοντας

της φαντασίας μου τη σκάλα
και να έρχεται σε μένα.


Κι εγώ κάθομαι τώρα


και μαλώνω αυστηρά

το μικρό μου παιδί,

ενώ κλέβω κρυφά

τον χυμένο επάνω του ήλιο.









Η ΜΗΤΕΡΑ ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ



PABLO PICASO - ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ

PABLO PICASO - ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ

Κ. ΙΑΤΡΑΣ - ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΟΡΗ

MARC CHAGALL

VAN GOGH

MARY CASSATT - MOTHER AND CHILD

MARY CASSATT - YOUNG MOTHER SEWING

ROBERT WALTER WEIR

FRANCOIS -  LOUIS LANFANT DE METZ - MOTHER AND THREE CHILDREN

FRANCOIS -  LOUIS LANFANT DE METZ

FREDERICK WARREN FREER

GEORGE GOODWIN KILBURNE

Γ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ

Γ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ

SHAHRAD MALEK

KATIE BERGGREN 
EMILY MUNIER


GUSTAV KLIMT

Ν. ΓΥΖΗΣ - ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ



Γ.ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ - ΜΗΤΡΙΚΗ ΣΤΟΡΓΗ

ALBERT EDELFELT

GREDERIC LEIGHTON

PABLO PICASO -  ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ



Γιορτή της μητέρας



Με την Ημέρα της Μητέρας να κλείνει φέτος τα 100 χρόνια από την πρώτη φορά του εορτασμού της, η γιορτή παραμένει κυρίως γνωστή ως μια αφορμή για δώρα, εκδηλώσεις αγάπης και συναισθηματικά ξεσπάσματα.   Η αλήθεια όμως είναι πως η γιορτή αυτή έχει πολύ πιο μελαγχολικές ρίζες.   Ξεκίνησε σαν μέρα μνήμης και πένθους των γυναικών που είχαν χάσει τα παιδιά τους στο πόλεμο και υπενθύμιζε πως υπήρχε πολύ και σκληρή δουλειά να γίνει για την ειρήνη. Όταν η επέτειος άρχισε να παίρνει εμπορικό χαρακτήρα, η μεγαλύτερη υποστηρίκτριά της Αnna Jarvis, έκανε τα πάντα για να το πολεμήσει καταλήγοντας να πεθάνει μόνη και απένταρη σε ένα σανατόριο.